LES FIBRES TÈXTILS En el següent enllaç trobareu la classificació de les fibres tèxtils així com les propietats i aplicacions d'algunes d'elles: Web e-ducativa Textiles
A continuació "Quèquicom" explica com seran el vestits del futur a través del documental "Teixits intel·ligents", en què s'analitza, a través de l'opinió de diversos experts i professionals del sector com serà la roba del futur, feina que ja ara ocupa empreses i universitats, per crear junts nous productes, que ja comencen a arribar als mercats.
D'una banda, conéixer el funcionament del coet hidràulic basat en els principis de la física, buscant la relació entre la teoria i la pràctica.
I d'altra banda, construir un projecte tecnològic en grup, seguint la planificació prèvia realitzada, tenim en compte les condicions de l'entorn de treball i col·laborar amb la resta de companys i companyes i comunicar-se per a assolir l'objectiu.
QUÈ ÉS UN COET D'AIGUA
Un coet d'aigua o hidràulic és un tipus de coet de modelisme que usa aigua com a propel·lent de reacció. La cambra de pressió, motor del coet, és generalment una botella de plàstic. L'aigua és llançada fora per la pressió, normalment aire comprimit, la qual cosa impulsa el coet segons la 3a llei de Newton. FUNCIONAMENT
El coet pot arribar les altures requerides gràcies a la utilització de la pressió exercida per l'aire comprimit sobre l'aigua. Este reacciona de tal forma que l'aigua ix expulsada a alta pressió generant que s'eleve el coet.
HISTÒRIA Els coets impulsats per aire a pressió va sorgir l'any 1983 com a projecte fi de carrera en una universitat d'EUA. Des de llavors, el prototip de coet propulsat amb aigua ha anat guanyant popularitat fins a ser usat per la NASA a la cerca de nous talents per col·legis americans DESENVOLUPAMENT DEL PROJECTE Es construirà el coet amb una o dos botelles de plàstic, que serviran de tanc amb la seua boca col·locada cap avall fent les vegades de tovera, i es farcida d'aigua majoritàriament. Llavors es col·locarà un tap de suro amb una vàlvula que permeta la introducció de l'aire a pressió, per mitjà d'un unflador de bicicletes o un compressor d'aire. La col·locació del tap ha de fer-se de manera que siga prou resistent per a resistir una certa pressió, però que siga capaç de soltar-se abans de que la pressió interna puga rebentar les parets de plàstic de la botella o que tinga un senzill mecanisme que permeta llevar-ho, a distància. La botella s'haurà de llançar en posició vertical. Per a mantindre-la en aquesta posició i no haver de fer una plataforma de llançament, es fabricaran tres o quatre pates - alerons de contraplacat. Fes-te una plantilla per a tallar-los iguals.
Un cop tallats s'uniran a la botella mitjantçant cola de silicona aplicada amb la pistola termofusible. Materials bàsics: Botella d'aigua Tapó suro Vàlvula Contraplacat Cartró Cinta adhesiva Bomba d'aire (compressor d'aire) Llapis Paper de vidre Silicona Ferramentes Pistola termofusible Serra de marqueteria
LA PEL·LÍCULA
CELS D'OCTUBRE
És una pel·lícula, que tracta sobre com un jove, fill d'un miner; no vol seguir la tradició del seu poble, que era treballar en la mina després d'eixir de l'escola. En una nit d'octubre, preparats per a veure al satèl·lit Rus Spudnik, Hommer, el protagonista d'esta història, queda meravellat amb la magnificència d'este esdeveniment i decidix crear el seu propi coet.
Un dels grans reptes de la mecànica ha sigut
la transmisió del movimient a partir d'un element motor. En principi s'utilitzaren politges de fusta i cordes amb les quals es van conseguir bones
solucions. La invenció del engranatge amb rodes dentades “Leonardo daVinci”, va impulsar un nou model a seguir i noves perspectives dins del
món de la mecànica.
Per a treballar els engranatges i en concret el sistema reductor i multiplicador segons la metodologia flipped classroom, us deixe aquest vídeo on s'expliquen els conceptes principals i la relació de transmissió.
A continuació, en aquesta página del intef, dins l'apartat "mecanismos" entreu en les fitxes "Engranaje reductor" i "Engranaje multiplicador" on:
-Teniu els contadors de
voltes que faciliten comprendre la relación dels engranatges.
-En la part inferior s'inclou l'àrea de preguntes per verificar la comprensió de cada muntatge.
-En la parte lateral disposeu del regulador lliscant per a poder ajustar la velocitat de gir, i així experimenteu l'evolució.
Feu click tantes vegades com vullgueu, els valors proposats en el exercici són aleatoris, varien cada vegada que obriu novament la fitxa!
Aquesta entrada respon a la curiositat d'alguns dels meus alumnes de 1r de batxillerat sobre com es reprodueix el so en els discs de vinil. Per a poder entendre el misteri que envolta aquesta tècnica hem de traslladar-nos fins al fonògraf i a Edison. Després de visualitzar aquest vídeo el misteri quedarà resolt:
A continuació i arran que estem veent en classe el tema dels polímers, aprofitem per a saber una miqueta més del procés de fabricació dels vinils ja que com sabeu estan fets de PVC.
D'altra banda, us deixe l'enllaç de tocavinilos, un apassionat dels vinils que explica també tot el procés de fabricació amb vídeos i il·lustracions. Té una entrada curiosa que us pot interessar si esteu pensant en gravar el vostre propi lp (long play) de vinil: https://www.tocavinilos.com/grabar-en-vinilo/. No us la perdeu!
I per últim, un poquet d'història. Una notícia de la bbc amb 8 maneres de reproduir música des de la creació del fonògraf fa 140 anys: notícia bbc música
Aquesta pràctica va dirigida als i les alumnes de 1r eso i té una durada aproximada de dos sessions de 50 min. Està pensada per a realitzar-se a l'aula taller de tecnologia i que siga de forma individual. Durant les dos sessions cada alumne construirà el seu portaciris i s'autoavaluarà segons la rúbrica d'avaluació que us deixe al final d'aquesta entrada. L'objectiu és, per una banda, treballar el material, és a dir, manipular i mecanitzar plàstics amb les ferramentes adequades aplicant les corresponents normes de seguretat i salut del taller i d'altra banda, fomentar el reciclatge dels plàstics. A continuació passe a explicar-vos com fer el portaciris nadalenc a partir d'unes ampolles de plàstic.
Portaciris fets per alumnes de l'IES Els Ports de Morella
MATERIALS
Ampolla plàstic
Ciri
Silicona
Pintura acrílica
Corrector
Marcador
EINES
Tisores
Barrina
Pistola termofusible
COM ES FA
1.Tallem la botella amb les tisores ajudant-nos de la barrina per a fer el forat d'entrada. Ho fem en dos parts que no siguen igual de llargues.
La del cul, que és la que anirà baix, la fem un poc més llarga que la de dalt, que es la del tap.
2.Un cop tallades, dividim amb el marcador la circumferència de cada botella en 6 parts més o menys iguals. Aquestes 6 parts donaran lloc a 6 fulles, tal i com es veu en les fotos que es mostren en aquesta entrada. També ho pots fer de 5, 7 parts...al teu gust .
3.Tallem amb les tisores les dos mitats de botella per les marques fetes seguint una línia recta fins on comença a ser complicat de tallar.
4.A cada rectangle resultant, li perfilem la forma de les fulles retallant amb les tisores i el dobleguem.
DECORACIÓ
5.Decorem amb la pintura les dos mitats i marquem els puntets amb el corrector.
UNIÓ
6.Quan estigue eixut col·loquem silicona en el cul de la part de baix i damunt, el juntem amb l’altra mitad per la part del tap.
7.Deixem que s’eixuen.
8.Tornem a posar silicona per dins del tap. Aquest cop per a que subjecte el ciri.
Un cop eixut ja ho tenim llest per a decorar la taula aquestos Nadals!
Exemple de portaciris fet amb dos ampolles i tres capes de fulles.
Aquest test va dirigit als alumnes de 3r ESO. Es tracta de saber quins són els seus coneixements de partida sobre els polímers o plàstics.
Què en sabeu de..?
Video introductori
Definició dels plàstics, obtenció, classificació i procesos de síntesi.
TEORIA
Història dels plàstics
En aquestenllaç del Blog de Pedro Landín s'explica amb infografies i videos la història dels plàstics obtinguts de la pàgina de la British Plastic Federation (BPF)entre d'altres.
D'altra banda, en aquest video tret del portal de la ASOCIACION ESPAÑOLA DE LA INDUSTRIA QUÍMICAparlen de la història dels plàstics i es mostren algunes de les seues aplicacions més importants:
Classificació
Atenent a la seua estructura interna podem classificar-los en:
Tècniques de conformació
Les tècniques de conformació més importants són: Injecció
Fabricar un vaixell fent ús de polímers sintètics com el poliestiré expandit (EPS), polipropilé (palletes), polietilé de baixa densitat (borses de supermercat)..; i xapa metál·lica (per al timó i l'anclage al pal major). PVC SAXO https://www.instructables.com/id/PVC-Saxophone-1/
Aquest curtmetratge és una encantadora història sobre un malentès entre un home anomenat Stanley i la seva preuada nevera de 1950, anomenada Chillie. Amb aquest curtmetratge podem treballar el valor de l’amistat.
Cuerdas. Aquest curtmetratge narra una tendra història d’amistat entre dos nens molt especials. També és una obra que parla de valors i il·lusions i que és capaç de captivar a l’espectador des del primer moment.
Monsterbox. Un curtmetratge que mostra l’amistat que sorgeix entre un ancià i una nena amb uns amiguets tan entremaliats com ella. “Monsterbox” ens pot ser útil per ensenyar als infants el valor de l’amistat i com el treball en equip dóna els millors resultats.
Curts per treballar la resolució de conflictes
El pont (Bridge). En només 2 minuts aquest curt ens convida a reflexionar sobre el diàleg, la importància de la comunicació i el poder de la bona feina en equip. Es demostra que cal resoldre els problemes parlant, ja que d’aquesta manera tots hi guanyem.
L’home orquestra. Aquest curt narra una història que succeeix a Itàlia on un home orquestra sempre toca en la mateixa plaça. Un dia apareix un rival que competeix per endur-se els diners d’una nena que hi ha a la plaça. El curtmetratge demostra que a vegades som molt competitius i per aconseguir els nostres propòsits podem ferir a altres persones.
El poder de les abraçades. En aquest curtmetratge es presenta el món com un lloc fred i distant, les persones es mostren agressives i irritables. Però també es demostra que una abraçada expressa i fa sentir: amor, afecte, seguretat, protecció, confiança, fortalesa, suport, estima, amistat, alegria, felicitat. Una abraçada pot trencar barreres que de vegades les paraules no poden trencar.
Curts per treballar la convivència
Dia i nit. Els protagonistes d’aquest curt són dos personatges completament oposats, dos fantasmes molt simpàtics. Aquests personatges descobriran la importància de no jutjar, tolerar i sobretot, acceptar els altres malgrat les diferències El curt permet reflexionar sobre el fet que no s’ha de rebutjar el que desconeixem.
For the birds. Un curt molt útil per parlar de la convivència i el respecte a la diversitat. Els protagonistes són uns ocells a qui donen una merescuda lliçó
Curts per treballar la solidaritat
Àngel i dimoni. En aquest curtmetratge es demostra que cal ser solidari amb les altres persones, sobretot si tenen una situació més desfavorable.
La importància de donar. Un vídeo molt emotiu que demostra la importància de ser solidari i generós amb les altres persones.
Heroi anònim. Un vídeo que demostra que és possible aconseguir convertir el món en un lloc millor amb petites accions diàries. El que guanya una persona que és bona amb la gent no són diners, no es farà famós i sortirà a la televisió… el que rep són emocions i experimenta la felicitat. Un vídeo molt útil per treballar l’empatia, la generositat i l’altruisme.
Curts per treballar el treball en equip
La lluna. (The Moon). Disney Pixar (2011). La Lluna és un curtmetratge que narra la història de tres generacions. Tres generacions en poc més de 6 minuts: l’avi, el pare i el fill, i de com aquest aprèn la professió dels dos. Molt útil per treballar amb els alumnes la importància de ser qui som i de buscar la nostra pròpia identitat i la importància de treballar en equip.
Això és actitud. En aquest vídeo un infant ens dóna una lliçó d’actitud. Una actitud que a vegades oblidem tant petits com grans. Cal que visquem la vida amb optimisme.
Curts per treballar la motivació
Mariza. Un curt en què els protagonistes són un pescador i el seu ase. El curt permet reflexionar sobre la importància de la motivació per aconseguir les coses.
La oveja pelada. (Boundin) Pixar (2003). Un curt que et recorda que la motivació és molt important per seguir endavant.
Curts per treballar l’autoestima
El regal. Aquest curtmetratge és una commovedora història, basada en un còmic de Fabio coala, que reflexiona sobre la importància de les coses senzilles i l’amor propi. Els protagonistes que donen vida al muntatge són un nen i un petit gos. En aquest curtmetratge es fa una reflexió sobre la discapacitat i a la importància de l’actitud per superar els obstacles.
És qüestió d’actitud. En aquest curtmetratge dos personatges, Jinxy Jenkins i Lucky Lou, viuen la vida de maneres molt diferents. En trobar-se descobreixen que l’actitud i la confiança sempre ens obren el camí.
Partly Cloudy. Un curt que t’anima a no decaure davant els reptes que se’t plantegen a la vida.
Mis Zapatos. És un curtmetratge que fa referència als valors de la vida. Hem d’aprendre a viure i conviure amb el que la vida ens regala cada dia.
Curts per parlar de la tolerància, la igualtat i l’empatia
Per quatre cantonades de no res. És un vídeo que es basa en un conte que tracta sobre la diversitat, l’amistat, la multiculturalitat, la diferència i l’exclusió, explicada de manera comprensible pels nens. A més, reflecteix les diferències individuals, marcant que no tots som iguals però que, malgrat això, cal saber respectar aquestes diferències i ens hem d’adaptar per disminuir aquestes dificultats.
El cassó de Lorenzo. És un vídeo que es basa en un conte que amb paraules simples i unes il·lustracions tendres i divertides, recrea el dia a dia d’un nen diferent: les seves dificultats, les seves qualitats, els obstacles que ha d’afrontar … Un conte metafòric per parlar de les diferències als més petits. La superació d’un nen amb dificultats per suportar el dia a dia.
Curts per treballar l’amor
Els pops. Una història d’amor protagonitzada per dos pops. Fins on pot arribar l’amor?
Lava. El curtmetratge està inspirat en aspectes molt significatius de Hawaii, en la metàfora de saber esperar a l’amor, fins i tot, quan passen molts anys. La bellesa de construir un nou paisatge (una nova vida) en parella sembla prometedor.
La font dels desitjos. Un curtmetratge que fa referència als desitjos i a l’amor.
Paperman. Una deliciosa història d’amor narrada a través de la música i el poder de la imatge.
Paseo. En aquest curtmetratge, que és un homentage a totes les víctimes de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), es treballa l'amor però s'incorpora també la poesia de Mario Benedetti.